Новини

Дезинфекция на водоемите се извършва профилактично по предписание на здравните органи

Няма основания за тревога по повод съобщението в сайта на „В и К“ – Сливен за извършващата се в последните дни дезинфекция на водоемите и водопреносната мрежа в град Котел. Прочистването на водоемите се прави всяка година по график, във всички населени места на областта и не е предизвикано от екстремни обстоятелства, съобщи инж. Мария Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен.

Процедурата има пряко отношение към чистотата на питейната вода. Целта е да бъдат почистени водохранилищата от кал, наноси и други глинести частици, които се събират на дъното на водоемите в т.нар. мъртъв обем, от който не се черпи вода. Донесените обичайно от дъждовете и снеготопенето утаени частици се почистват и изхвърлят извън мрежата за питейна вода на населението, а водоемът се дезинфекцира и промива. След дезинфекцирането се извършва проверка за остатъчен хлор и водоемът се пълни отново. Когато процедурата по почистване на водоемите приключи и водата отново потече по мрежата, добре е чешмите да се оставят да се изтекат и да се изчака известно време. Ако водата се използва за пиене веднага, в следващото денонощие е желателно тя да се преварява.

Дезинфекцията, която се извършва по предписание на РЗИ, избистря водата, посочи инж. Добрева. Годишна профилактика и дезинфекция на водоемите предстои в община Твърдица в първата половина на месец май, а също и в Сливен. Тя вече е направена в част от населените места в община Нова Загора. Протоколите от извършената със заповед на управителя на „В и К“ – Сливен дезинфекция се изпращат в Районната здравна инспекция.


Снимки:


Прикачени файлове:

Инж. Мария Добрева за това, какво налага извършването на дезинфекция на водоемите