Новини

ВОДАТА ОТ АЯЗМОТО „СВЕТА ПЕТКА“ КРАЙ С.СОТИРЯ – С ОТЛИЧНИ ПИТЕЙНИ КАЧЕСТВА

Водата от аязмото „Света Петка“ в местността Гаваните край с. Сотиря е с отлични питейни качества. Това е резултатът от последната серия изследвания на обществените и горските чешми в района на Сливен. С отлични физикохимични и микробиологични показатели е още водата на чешмата „Ешек урусан“, край местността Моллова курия по пътя Сливен – Ичера. Няма проблеми с физикохимията и микробиологията и водата за питейнобитови нужди от чешмата на частна вила в местността Сухата чешма край Сливен. От последната чешма е взета и проба за радиологично изследване, заради близостта й с бившите уранови рудници край Сливен, откъдето кооперирани собственици черпят вода. Резултатите ще бъдат известни след няколко седмици, поради по-дългото техническо време, необходимо за радиологичното изследване.

10 от изследваните досега проби на общо 26 чешми показват много добри резултати. Годна за пиене е водата от Драгиева чешма и чешмата в местността Харамията, чешмите в началото и в края на Хайдушката пътека за Карандила, чешмата на Долната лифтена станция и трите чешми по пътя Сливен – Ичера.

Негодна за пиене, поради влошени микробиологични показатели, е водата от Кендаловата чешма, Тръбата зад Текстилния техникум, двете чешми в местността Кръстова гора, чешмата Златко чорбаджи на Равна река, Сивиловата чешма на Меча поляна, чешмата по пътя за Гунчов кайнак, трите чешми по пътя Сливен-Бяла и две чешми в местността Абланово: на Разсадника и Твоята чешма, която до момента държи рекорда по наличие на колиформи в нея.

Водата от чешмата на Тодоровото аязмо е замърсена, но за сметка на това водата от кайнака на аязмото е добра за пиене. Ктитори на новоизградения православен параклис поеха ангажимент за смяна на довеждащата тръба. С този ремонт водата на Тодоровото аязмо може да бъде изчистена от замърители.

Изследването на чистотата на водата от сливенските обществени чешми осъществяват по съвместна инициатива „В и К“ – Сливен и председателят на екологичната фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов. Обобщена информация от лятната проверка ще бъде качена в сайта на „В и К“, след като бъдат изследвани и последните десетина чешми. Процедурата ще се повтори през есента, през зимата и пролетта. Необходимо е изследване в четири поредни сезона, за да бъде категорично установено качеството на водата на чешмите край Сливен и по пътищата в Сливенския Балкан.


Снимки: